Taboe

Echte mannen hebben geen zin.

geschreven door 22 januari 2019

Met gebogen hoofd vertelt hij aan zijn vrouw dat hij soms gewoon moe is en geen zin heeft om te vrijen. Hij wil het liever niet vertellen, want hij voelt veel schaamte. Hij heeft niet het gevoel de dekhengst te zijn zoals van hem wordt verwacht. Zijn penis staat niet elke avond stijf en hij vindt het prima om twee keer per maand te vrijen. Waarom ligt er zo’n druk op mannen om altijd maar zin te hebben in seks?

Mannen zijn jagers

De druk bij mannen begint met het generalistische stereotype. In dit beeld is een man een jager en heeft hij altijd behoefte aan een flinke portie seks. Dit beeld is gebaseerd op het idee van jagende mannen in de oertijd. Eerder schreven we op Bedmanieren.nl dat dit beeld van de man een effect heeft op de rolverdeling binnen relaties. Op seksueel gebied creëren we van een man een casanova-achtig type dat van de ene naar de andere sekspartner gaat om zijn zaad te verspreiden. Door dit stereotype ontstaat de verwachting dat je in het bijzijn van een man gegarandeerd bent van seks: de man wil altijd. Nu bestaan deze jagende mannen zeker wel, alleen behoort het grootste gedeelte van de mannelijke bevolking niet tot deze groep. De meeste mannen kunnen dus per definitie niet aan deze verwachting van constante lust voldoen. Je kunt je voorstellen onder wat voor druk de man staat, aangezien een man die seks afwijst meestal wordt gezien als “onmannelijk”.

Gevoelens van afwijzing en onzekerheid

Een tweede factor die de druk verhoogt, heeft te maken met de dynamiek binnen de relatie. Partners willen elkaar graag behagen en elkaar zeker niet teleurstellen. Als de man zijn behoefte kenbaar maakt, bijvoorbeeld door te zeggen dat hij geen zin heeft om te vrijen, wordt dit door de partner vaak gezien als een persoonlijke afwijzing. Het gevoel van afwijzing maakt de partner onzeker: “Ben ik nog wel aantrekkelijk?” Deze gevoelens wil de man zijn partner natuurlijk niet geven. Om zulke gevoelens bij de partner te voorkomen, kiest de man er dan toch vaak voor om wel seks te hebben, waarmee hij aan zijn eigen behoeftes voorbijgaat.

Prestatiedruk

Zowel het stereotype beeld van mannen als de relatiedynamiek tussen man en partner zorgen dus voor prestatiedruk bij de man: “Ik moet zin hebben.” De prestatiedruk voor deze mannen is zo hoog dat dit schadelijke gevolgen kan hebben en kan leiden tot twijfels, angst en onzekerheid.. Deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat de man niet meer kan functioneren in de slaapkamer. Zo kan de prestatiedruk zorgen voor erectieproblemen of vroegtijdige zaadlozing. Dit alles kan tot gevolg hebben dat de man minder zin heeft in seks. De druk werkt dus alleen maar averechts. Het zou beter zijn om iedereen zijn eigen behoeften op het gebied van seks te laten hebben en er met de partner over te praten als de behoeften van elkaar verschillen. Dit zal je seksleven en partnerrelatie zeker ten goede komen.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het boek van seksuoloog Jelto Drenth: De man is geen jager – mannelijkheid, seks en angst.

Wellicht ook interessant voor jou: