Columns

ZIN(tuiglijk) in je lijf!

geschreven door 9 februari 2021
Lichamelijk landschap

Een paar jaar geleden begon ik aan een spirituele, innerlijke reis waarbij ik mijn zintuigen gebruikte. Een reis zonder eindbestemming of doel. Zonder dit vooraf te beseffen, bleek dit ook een seksuele reis voor mij te zijn. Hierin heb ik een hoop geleerd. Wie weet valt er voor jou ook veel te ontdekken. Reis je met me mee?

Het hier-en-nu

Hoe meer je voelt wat je lichaam je te vertellen heeft, hoe meer je weet wat je behoeften, grenzen en wensen zijn. Deze drie persoonlijke drijfveren zijn in grote mate van belang voor hoe jij je seksleven invulling geeft. Je kan dan met je volle aandacht in het hier-en-nu zijn, dit wordt ‘mindful’ genoemd. Over mindful seks hebben wij ook eens eerder een artikel geschreven op Bedmanieren.nl.

Spiritualiteit?

Wat zeggen anderen eigenlijk over wat seksualiteit en spiritualiteit met elkaar te maken hebben? De etymologie (taalwetenschap die de herkomst van woorden onderzoekt) laat zien dat het woord ‘spiritualiteit’ afkomstig is van het Latijnse woord ‘spiritus’, wat, adem, leven en geest betekent. Theoloog Huub Oosterhuis legt de nadruk van spiritualiteit op de innerlijke ervaringen. Zoals hij op zijn eigen website mooi schrijft : “De heilige geest is iets ín mensen; Iets? Een kracht, een inzicht, een intuïtie die ons ontvankelijk maakt; een tegenkracht, tegen alles wat hard en rigide en koud en versteend is. Iets in mensen? God in mensen. Dát in mensen, waarin zij beeld en gelijkenis zijn van Hem. Van Hem die Schepper en Bevrijder heet. Heilige geest:  scheppingskracht en bevrijdingskracht in mensen.”

Zintuigen

Oké, dus volgens Oosterhuis zit onze ‘spiritus’ in ons lijf. Maar hoe komen we daar? Dat doen we door onze zintuigen als poorten te gebruiken om in je lijf te treden. Volgens de Tibetaanse boeddhist Tarthang Tulku hebben wij zes zintuigen: ogen, oren, tong, huid, neus en je geest (Tulku, 2018). Daarmee bedoelt hij dat de geest mogelijk al in je lijf zit, waarmee je van je lichaam een gevoelsorgaan kan maken. Dit maakt dat je ervaart dat je vlinders in je buik voelt als je iemand zoent. Of dat je opmerkt dat je hart sneller klopt als je opgewonden raakt.  

Zintuigen

Zintuigen en seks?

Zijn zintuigen dan echt zo belangrijk tijdens de seks? “Jazeker!”, zeggen Rik van Lunsen en Ellen Laan in hun boek ‘Seks!’ (Lunsen en Laan, 2017). De huid is het belangrijkste seksuele orgaan. Als jij je bewust bent van jouw unieke, gevoelige plekken op je huid en je met volledige aandacht die aanrakingen ervaart, kan dit zelfs een orgasme opwekken.

En waarom denk je dat aardbeien, slagroom en chocola wel eens gebruikt worden als ‘bedmanieren’? Om je smaakzintuig te prikkelen! Ook kan dat wat je ziet, de lichaamsgeur die je ruikt of het gekreun dat je hoort een lichamelijk seksueel effect op je hebben, zonder dat je het doorhebt. Kortom, als je niet doorhebt hoe je lijf reageert, kan je er maar moeilijk van genieten. ‘In je lijf zitten’ tijdens de seks intensiveert dan ook je beleving. Dit maakt dat je zin in seks, opwinding (in je hoofd en in je lijf) en je seksuele tevredenheid toeneemt

Je kan pas echt in contact komen met een ander,
als je contact hebt met jezelf.
Evenals je iemand pas echt ontmoet,
als deze contact heeft met zichzelf.

Citaat van mij

Jouw lijf als bevrijding

Voordat je intiem wordt met een ander is het dus van belang dat jij je eigen lichaam en je gevoel (h)erkent. Vanuit die autonome kracht kan jij voor jezelf bepalen wat jij wilt en wat je prettig vindt om van de ander te ontvangen. Hiermee bevrijd je jezelf als het ware. Je bevrijdt jezelf van gedachtes over wat moet, over wat hoort en wat de ander van jou verwacht. Je past jezelf dan niet meer onbewust aan, aan de ander. Jouw lijf heeft jouw regels.

Dit is vergelijkbaar met mediteren. Ik bevrijd mezelf van (negatieve) gedachtes en verwachtingen van anderen. Als ik mediteer of meditatief wandel, kan ik ervaren dat ik precies daar ben waar ik hoor te zijn. Jij bent ook precies daar waar je hoort te zijn. Het is niet voor niets dat je dit nu leest. Misschien een mooi moment om te beginnen met het zelf ervaren. Dan rest mij enkel nog om je veel plezier te wensen met onderstaande oefening.  

Spiritueel sexy

Oefening – Douchen in het Donker

Begin eens iedere avond in het donker te douchen en met aandacht bij je lijf te blijven.

Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat proef je? Wat voel je? Wat ervaar je in je lijf? Probeer je eens te focussen op die paar millimeter om je huid heen, wat voel je daar? Voel hoe je lichaam reageert op een verschillende douchegel. Raak eens met je lippen of je tong de binnenkant van je arm aan. Ga eens neuriën, waar ervaar je dat? Als je merkt dat je afdwaalt, ga je met vriendelijke aandacht weer terug naar je zintuigen. Afdwalen hoort erbij.

Neem je zintuigen ook eens mee op een wandeling door het bos. Wellicht kan je eens op je blote voeten lopen? Experimenteer en speel! Start met reizen in je lijf.  

Hier vind je ook een oefening om met je zintuigen meer in je lijf te komen.

Illustraties: Reisleidster Jozy.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.