EducatieSeksualiteit

Hoe lang duurt voorspel?

geschreven door 17 maart 2020
Voorspel

Voorspel mag zo lang duren als je zelf wil! Maar wat valt er eigenlijk allemaal onder voorspel? En wat te doen als de één behoefte heeft aan langer voorspel dan de ander?

Wat is voorspel?

Onder voorspel valt eigenlijk alles wat met seks en elkaar erotisch prikkelen te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan elkaar verleiden met flirten, elkaar spannende berichtjes sturen, (tong)zoenen, strelen, een massage geven, elkaar stimuleren met de handen en orale seks, en ga zo maar door! De term ‘voorspel’ is echter ongelukkig gekozen. Het suggereert namelijk onterecht dat, met name tijdens heteroseksuele seks, al deze fijne dingen een aanloop zijn en altijd moeten leiden tot de ‘heilige graal’: gemeenschap (vaginale penetratie met de penis). Dat is jammer en onwaar, want seks is (gelukkig) veel meer dan alleen gemeenschap. Een potje vrijen kan net zo goed alleen bestaan uit alles wat onder de term ‘voorspel’ valt.

Seks gaat over doen wat jij en je sekspartner opwindend vinden. Dat mág alles zijn en móét vooral niet gemeenschap zijn als je daar op dat moment geen zin in hebt. Vooral voor vrouwen kan gemeenschap soms minder aantrekkelijk zijn omdat met name stimulatie van het topje van de clitoris erg opwindend is – en laat die nou niet altijd voldoende worden gestimuleerd tijdens vaginale penetratie. Daarover lees je meer in ons artikel over hoe de clitoris eruit ziet.

Bruno Figueiredo via Unsplash.

Hoe lang duurt het?

Online kan je van alles vinden over hoe lang voorspel gemiddeld zou moeten duren. Eén ding is zeker: je mag het zelf bepalen! Misschien heb je de ene keer zin in uitgebreid zoenen, strelen, teasen, of manuele of orale stimulatie, terwijl je de volgen de keer juist zin hebt in een vluggertje. Dat is allemaal oké, net als dat je de ene dag ontzettend veel zin hebt in dat ene pastagerecht en de week erna niet. Die flexibiliteit sta je jezelf ook toe, dus waarom niet in bed? Luister vooral naar wat je lichaam en hoofd aangeven en probeer dit te verwerken in je seksuele creativiteit van die dag. Kortom, er bestaat geen richtlijn voor hoe lang het zou moeten duren.

Er is wel onderzoek gedaan naar de gemiddelde tijd van voorspel. 76 heteroseksuele koppels werden onder andere gevraagd:

  • hoe lang ze zelf zouden willen dat voorspel en gemeenschap duren (het ideale script)
  • wat de gemiddelde werkelijke duur van voorspel en gemeenschap met de huidige partner was (het prestatie script)

Uit de resultaten bleek dat voor zowel mannen als vrouwen voorspel langer zou mogen duren dan in werkelijkheid het geval was. De gemiddelde werkelijke duur van voorspel was volgens vrouwen 11 minuten en volgens mannen 13 minuten. Mannen schatten de gemiddelde duur van voorspel dus iets langer in dan vrouwen. Beide partners zouden echter voorspel van 18 à 19 minuten willen. Ook gemeenschap, wat gemiddeld 7 minuten duurde, zou langer mogen. Vrouwen zouden hier graag 14 minuten de tijd voor nemen en mannen 18 minuten. Kortom, lekker verlengen dus, dat voorspel en die gemeenschap! Belangrijk is om te beseffen dat deze getallen gemiddelden betreffen. Doe het zelf dus vooral zo lang als dat jij en je partner zelf willen.

Verschil tussen(seks)partners

Wat te doen als jouw sekspartner langer voorspel wil dan jij of andersom? Dat komt regelmatig voor. Jullie zijn immers twee verschillende personen met eigen wensen en verlangens, die vrijwel nooit helemaal op elkaar zullen aansluiten. Voldoende lang voorspel is belangrijk om hoog genoeg opgewonden te raken, en zo fijne en pijnloze gemeenschap te hebben waarvan je optimaal kan genieten. Dat betekent eigenlijk ook dat degene die nog wat meer tijd nodig heeft ‘bepaalt’ dat er nog langer voorspel nodig is. Durf je bij de ander aan te geven wat je zou willen? Dat is helpend om te krijgen waar je behoefte aan hebt, en om rekening met elkaar te kunnen houden. Ga je er in andere situaties wel eens vanuit dat je partner wel zal kunnen ruiken waar jij behoefte aan hebt? Vast niet. Gun jezelf dus ook op op het gebied van seks en voorspel om je wensen aan te geven. We zetten eerder al eens tips op een rij hoe je met je partner kan praten over seks.

Beeld: Icons8 Team via Unsplash.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.