EducatieRelatiesSeksualiteit

“Dokter Corrie, waar zit de clitoris?”

geschreven door 19 januari 2021
Dokter Corrie

Wat is sperma? Waar komen kinderen vandaan? Waarom heeft papa geen borsten? Hele normale vragen voor kinderen, maar voor volwassenen soms toch wat schaamtevol om te beantwoorden. Gelukkig is er hulp beschikbaar: onze lieftallige Dokter Corrie.

Vanaf het prille begin is seksualiteit een onderdeel van ons leven. Nieuwsgierige kinderen komen al vroeg met vragen rondom dit onderwerp. Goede voorlichting tijdens de seksuele ontwikkeling draagt bij aan het plezierig kunnen ervaren van seks. Het belang van goede seksuele voorlichting kunnen we daarom niet vaak genoeg benadrukken. Eerder schreef Bedmanieren.nl over het praten met je kinderen over seksualiteit. Aangezien het praten over seksualiteit en relaties met je kinderen niet iedereen even gemakkelijk afgaat, is er hulp in het leven geroepen: Dokter Corrie.

De Dokter Corrie Show is een televisieprogramma van NTR in samenwerking met Rutgers WPF (kenniscentrum van seksualiteit) met Martine Sandifort. Gekleed in een witte doktersjas speelt zij het personage Dokter Corrie. Hierin behandelt zij op humoristische wijze vragen over puberteit en seksualiteit. Vanaf 2013 werd het onder meer uitgezonden op Schooltv-weekjournaal van de NTR.  Het programma maakte deel uit van de verplichte lessen over seksualiteit in het basisonderwijs. Vanaf maart 2015 is het programma te zien bij Zapp. Hierin praat Dokter Corrie met bekende Nederlanders over puberteit, seksualiteit en relaties.

De tegenstanders van Dokter Corrie

Toen het programma onderdeel werd van het basisonderwijs in heel Nederland, bracht dat veel commotie teweeg. Tegenstanders vonden dat het programma aan kinderen werd opgedrongen en een eenzijdig, liberaal beeld gaf van seksualiteit. Men startte een beweging met als slogan: ‘Stop Dokter Corrie’. Dit collectief van verontrustende, voornamelijk christelijke ouders stelde een petitie op. Zij vinden dat er in het onderwijs kerndoelen geformuleerd moeten worden over seksuele voorlichting. Daarnaast vinden zij dat het aan scholen moet worden overgelaten om dat naar eigen inzicht in te vullen. Bij het aanbieden van deze petitie aan de Tweede Kamer kregen ze steun van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Voordewind stelde: “Met het programma De Dokter Corrie Show gaat de NTR haar takenpakket te buiten.” Volgens Voordewind is het niet de taak van de staatstelevisie om normen op te leggen. Het programmaonderdeel in het Schooltv-weekjournaal werd verplaatst van middenin naar aan het einde van de uitzending. Scholen die had­den aangegeven moeite te hebben met dit programmaonderdeel konden zo het weekjournaal tijdig uitzetten.

Boek

Zoals je misschien al op Bedmanieren.nl had gezien, is er onlangs ook een boek verschenen: ‘Dokter Corrie geeft antwoord’. Het boek is geschreven door Niki Padidar. Het boek bevat onder andere een pop-up-piemel, stickers met seksende dieren en het memoryspel ‘Blootgewoon’. Verder beantwoordt Padidar vragen over bijvoorbeeld voorspel en hoe je eigenlijk moet zoenen. Ook onderwerpen als hormonen, lichamelijke veranderingen in de puberteit, homoseksualiteit, verkering en liefdesverdriet komen aan bod.

Dokter Corrie Boek

bron: http://www.deharmonie.nl/titel/dokter-corrie-geeft-antwoord/

Dokter Corrie stimuleert het bespreekbaar maken van seksualiteit. Het programma draagt uit dat vragen over dit onderwerp niet gek zijn. Voorlichting op deze manier levert daarom een positieve bijdrage aan een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen van nu en in de toekomst.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.