EducatieSeksualiteitTaboe

Vier de clitoris! Nieuwe kennis over dit orgaan

geschreven door 29 november 2022
clitoris

De clitoris krijgt al sinds mensenheugenis niet de aandacht die zij verdient. Gelukkig komt hier steeds meer verandering in. Recent hebben onderzoekers in kaart gebracht hoeveel zenuwuiteinden de clitoris nu eigenlijk heeft. En dat blijken er meer dan gedacht!

20% meer!

Men zegt vaak dat de clitoris 8000 zenuwuiteinden bevat. Ter vergelijking: de eikel van de penis zou 4000 zenuwuiteinden hebben. Er is echter nooit gedegen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het aantal. Nieuw wetenschappelijk onderzoek (Peters, Uloko & Isabel, 20221) laat zien dat dit orgaan nóg meer zenuwuiteinden bevat dan de vaak genoemde 8000. Namelijk ruim 10000! Dat is dus zo’n 20% meer dan tot nu toe werd gedacht.

De onderzoekers konden de clitoris zo nauwgezet bestuderen, omdat zij over weefsel beschikten vanuit genderbevestigende operaties. Dit zijn medische ingrepen waarbij lichamelijke geslachtskenmerken zoveel mogelijk in lijn worden gebracht met de genderidentiteit. De onderzoekers opereerden zeven volwassen transgendermannen. Phalloplastiek is een operatie waarbij een penis wordt gemaakt. Hierbij verwijdert de chirurg de helft van de dorsale (aan de rugzijde gelegen) zenuw van de clitoris. De onderzoekers vergrootten het clitorale weefsel 1000 keer onder de microscoop. Daarna telden zij de zenuwuiteinden met behulp van software. Aangezien de dorsale zenuw symmetrisch is, verdubbelden de onderzoekers dit aantal om tot het totaal aantal zenuwuiteinden te komen. Dan kom je dus uit op 10281 zenuwuiteinden. Omdat de clit naast de dorsale zenuw ook nog andere kleinere zenuwen bevat, ligt het daadwerkelijke aantal nog wat hoger.

Puzzelstuk

Het doel van dit onderzoek was niet alleen om het aantal zenuwuiteinden in de clitoris vast te stellen. Het hoofddoel was om meer te weten te komen over de zenuwen, zodat de resultaten van phalloplastiek kunnen worden verbeterd. In deze operatie wordt de oorspronkelijke clitoris namelijk gebruikt in het maken van de penis. Met meer kennis over de zenuwen kan bijvoorbeeld de gevoeligheid van de penis verbeteren. Ook weet de chirurg beter hoe eventuele schade aan de zenuwen van de penis te herstellen. Echter, er is met dit onderzoek dus ook een belangrijk puzzelstuk toegevoegd aan de kennis over de clitoris.

clitoris
Rawpixel.com

Deze nieuwe kennis heeft er uiteraard toe geleid dat wij ons eerdere artikel over de clitoris hebben aangepast. Daar staat nu ook het juiste aantal zenuwuiteinden vermeld.

In de schaduw

Treurig genoeg staat de clitoris al sinds mensenheugenis in de schaduw. Er is minder onderzoek gedaan naar de clit dan naar de penis. De clit werd tot voor kort in schoolboeken niet volledig anatomisch in beeld gebracht. Sigmund Freud beweerde nog dat de vrouw naarmate zij volwassen wordt over gaat van clitorale orgasmes naar vaginale orgasmes. Dat laatste was de real deal. Nog altijd wordt het als essentieel gezien dat de (eikel van de) penis tijdens seks wordt gestimuleerd, maar stimulatie van de clitoris wordt als minder belangrijk of als minder vanzelfsprekend gezien. Terwijl seks zonder stimulatie van de clitoris eigenlijk is alsof er seks plaatsvindt zonder stimulatie van de eikel van de penis. En dat is best vreemd.

Dit alles is het gevolg van hoe er duizenden jaren tegen mannelijke en vrouwelijke seksualiteit is aangekeken. De penis en het mannelijke orgasme werd onder andere als belangrijk gezien vanwege het nodig zijn van sperma voor een bevruchting van een eicel. De vrouw moest vooral plezier verschaffen in seks. Plezier ontvangen door de vrouw was minder belangrijk: haar orgasme deed er immers minder toe omdat die niet nodig zou zijn voor een bevruchting.

Een geschiedenis van de houding tegenover de clitoris door de tijden heen is te zien in onderstaande video:

Andere tijden

Gelukkig leven we nu in andere tijden. Het gaat steeds meer de goede kant op met de aandacht voor vrouwelijke seksualiteit en de clit. Echter, er mag nog meer kennis en bekendheid komen. Hoe kan je hier zelf aan bijdragen? We delen hier een aantal ideeën:

  • Vergroot je kennis over de clitoris. Dat kan bijvoorbeeld door artikelen te lezen, zoals deze over de geschiedenis van de penis en clitoris. Of door een boek over de clitoris te lezen.
  • Indien van toepassing, ken je eigen clitoris. Bekijk het zichtbare deel eens met een spiegeltje, voel, stimuleer en experimenteer. Zo kan je te weten komen wat jij fijn vindt en wat voor jou opwindend is.
  • Draag haar trots en zichtbaar, bijvoorbeeld door een pin op je kleding te spelden.
  • Als je kinderen hebt, reik hen de juiste informatie over seksualiteit aan. En bedenk, voor zowel meisjes als jongens is het belangrijk om over vrouwelijke seksualiteit en de clitoris te leren! Een mooi boek voor meiden is Het lijfboek voor powergirls.
  • Vier de clitoris! Vier jij ook jaarlijks International Clitoris Awareness Week (6-12 mei)?

We wensen je succes met deze tips!

clitoris
Rawpixel.com

Referenties:

1 Peters, B., Uloko, M, & Osabey, P. (2022). How many Nerve Fibers Innervate the Human Clitoris? A Histomorphometric Evaluation of the Dorsal Nerve of the Clitoris. Abstract gepresenteerd op: 23rd Annual Fall Scientific Meeting of SMSNA en 23rd ISSM Scientific Meeting.

Hoofdafbeelding: Rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou: