RelatiesSeksualiteit

Welke liefdestaal spreek jij?

geschreven door 16 juni 2020
Liefdestaal

Heb je soms het idee dat je partner jouw liefde niet beantwoordt? Vraag je je weleens af of je partner nog van je houdt? Je geeft veel liefde, maar ervaart je partner dat ook? Grote kans dat jullie allebei een andere liefdestaal spreken. Hoe laat jij merken dat je om iemand geeft? Wat is jouw liefdestaal?

De Amerikaanse relatietherapeut en filosoof Gary Chapman vroeg zich af waarom na verloop van tijd het gevoel van liefde bij partners kan verminderen. Hij zocht naar een manier om stukgelopen huwelijken weer nieuw leven in te blazen. Chapman ontdekte dat er in de liefde verschillende ‘talen’ zijn die je kunt spreken. Zo kan het zijn dat je veel van je partner houdt, maar dat het lijkt alsof jouw liefde niet aankomt. Of andersom; je partner zegt veel van je te houden, maar dit merk je nauwelijks op. Spreken jullie dezelfde liefdestaal en begrijpen jullie elkaars taal wel? Als jouw partner jouw taal niet begrijpt, kun je nog zoveel liefde geven, maar zal dit niet aankomen.

Chapman onderscheidt vijf verschillende talen in de liefde:

  • Belonende woorden. We vinden het allemaal prettig om positieve dingen te horen, denk aan complimentjes en waardering. Maar bij deze liefdestaal raken belonende woorden je meer dan bij iemand die een andere taal spreekt. Je voelt je dan goed en erg geliefd. De ander ziet en erkent jou, en spreekt dat ook uit.
  • Een helpende hand. Bij deze taal draait het om dienstbaarheid. Je geliefde doet zijn best om het jou naar de zin te maken of je te ontlasten door dingen voor jou te doen. Zo heeft je partner bijvoorbeeld eten voor je klaargemaakt wanneer je thuiskomt, of is de kamer voor je opgeruimd. Het gaat hierbij om meer dan alleen het klusje, het gaat erom dat de ander zich in jou heeft verplaatst en erover heeft nagedacht hoe je het best geholpen kon worden. Hierdoor voel je je erg geliefd.
  • Cadeautjes geven. Geschenken zijn al eeuwenlang symbolen van liefde. Liefde gaat vaak over geven en hoewel alle vijf talen een vorm van geven zijn, is dit er de meest concrete vorm van. Het gaat bij deze taal niet om materialisme of hoeveel geld het geschenk heeft gekost, maar om de intentie en het feit dat je aan de ander denkt. Wacht niet op een speciale gelegenheid om via cadeaus je liefde te uiten, spontaan is veel leuker.
  • Quality time. Deze taal gaat over samen zijn. Iemand die deze taal spreekt, schenkt volledige aandacht en tijd aan de partner. Bijvoorbeeld door samen te praten of iets leuks te ondernemen. Bij het praten met elkaar is het van belang dat je niet gericht bent op jezelf, maar op wat de ander je vertelt. Dit is positief luisteren. Hierbij neem je de tijd om gevoelens, gedachten en verlangens van de ander te begrijpen, en die van jou te delen. Als je deze taal wilt leren, is het belangrijk dat je je bewust wordt van je eigen emoties, zodat je deze kunt blootgeven aan de ander.
  • Fysieke aanraking. Je zou denken dat dit laatste punt vooral om seks draait, maar niets is minder waar. Mensen die deze liefdesstaal spreken, zijn gewoon gek op aanraking, ook op non-seksuele of niet-romantische wijze. Denk aan een knuffel van een goede vriendin of een schouderklopje van een collega. Daarmee laat je zien dat je om ze geeft, bezorgd over ze bent of ze juist wilt aanmoedigen. Een relatie met weinig aanraking kan heel lastig vervelend zijn voor iemand die deze taal als dominante liefdestaal hanteert.

Verschillende liefdestalen

Relaties kunnen mislopen wanneer jij en je partner niet dezelfde taal spreken en dit niet weten van elkaar. Stel dat jij de taal van cadeautjes geven spreekt, maar je partner juist erg geniet van quality time. Jij laat je partner zien hoe belangrijk hij of zij voor je is door bijvoorbeeld zomaar bloemen cadeau te doen. Toch zegt je partner te twijfelen of je nog wel genoeg van hem of haar houdt omdat je te weinig tijd voor de relatie zou vrijmaken. Beide partners willen dus wel liefde geven, maar doen dit op hun eigen manier, in hun eigen taal. Het is alsof de ene partner Spaans spreekt en de ander Portugees. Je kunt heel hard in het Spaans roepen ‘Ik hou van jou’, maar als de ander alleen Portugees verstaat, zal de boodschap nooit aankomen.

Hoe ontdek je de liefdestaal?

Sterke relaties bouw je door je te verdiepen in de taal van de ander en deze te leren spreken. Het kan dus helpen om erachter te komen welke liefdestaal jij en je partner spreken. Iedereen spreekt elke taal wel een beetje, maar vaak heb je een voorkeurstaal die je het beste verstaat en spreekt. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag: waardoor ervaar ik de meeste liefde van mijn partner? Dat is de taal die je zelf het beste kan verstaan. De kans is groot dat het ook de taal is waarin je de ander liefde wilt geven. Je kunt ook kijken naar wat jullie het meest aan elkaar missen en naar verlangen wanneer jullie niet bij elkaar zijn of wat je het meest zou kwetsen. Als iemand niet voldoende gevoed wordt in zijn liefdestaal, voelt hij of zij zich niet gelukkig. Voldoende reden om te investeren in de liefde.

Meer weten? Lees het boek van Chapman over de vijf liefdestalen. Kom je er niet helemaal uit welke taal je spreekt, dan kun je ook deze test invullen.

Wellicht ook interessant voor jou: