Columns

Het Kwartet. Deel I: de wondere wereld van online daten

geschreven door 18 augustus 2020
online

Dr. Love neemt je mee op haar wondere ontdekkingsreis door de digitale datingwereld. Een nieuwe liefde vinden is tegenwoordig verworden tot naar links en naar rechts swipen van online datingprofielen en laat zich vergelijken met het vinden van een speld in een hooiberg. Mission impossible, of toch niet?

Vijfendertig jaar en na lange tijd eindelijk eens single. Dat betekent natuurlijk maar één ding: online daten. Na de wonderlijke online dating kanalen enkel te hebben gadegeslagen vanaf de zijlijn, was het nu eindelijk eens mijn beurt. In no-time was mijn profiel aangemaakt en was ik er klaar voor. Laat het grote swipen beginnen! Mijn verwachtingen waren hooggespannen: achter de digitale voordeur zouden zich duizenden aantrekkelijke single mannen ophouden en binnen handbereik zijn. De realiteit was iets minder fraai. Al snel had ik door dat je je door wel heel veel ‘minder’ leuke mannen heen dient te worstelen om uiteindelijk een of twee leuke mannen naar rechts te kunnen swipen.

Daarbij blijft het een ordinaire vleeskeuring en word je je ook (ongemakkelijk) bewust van je eigen oppervlakkigheid. Tenminste, ik had dat als beginnende online-dater. De kans is groot dat ik iemand enkel op basis van het uiterlijk heb weggeswiped, terwijl diegene wellicht een prima match geweest zou zijn op basis van bijvoorbeeld persoonlijkheid, interesses en opleidingsniveau. Maar goed, dit is nu eenmaal hoe dit spel gespeeld wordt.

Na enige tijd op Tinder aangewezig te zijn geweest viel mij een patroon op. Van de mannen die ik leuk genoeg had bevonden om naar rechts te swipen, en die mij kennelijk ook leuk genoeg vonden (of beter: die mijn foto’s leuk genoeg vonden) zodat er sprake was van een ‘match’, bleek een aanzienlijk deel (langer) bruin haar te hebben, te beschikken over bruine ogen en… zeer hoog opgeleid te zijn. Kennelijk val ik in eerste instantie niet op kale of blonde mannen. Interessant genoeg selecteren mijn vriendinnen om mij heen juist weer heel andere types. Een goede vriendin valt bijvoorbeeld voornamelijk op mannen ‘met de voeten in de modder’.

Hoe ontstaat onze voorkeur voor een partner eigenlijk? Je eerste seksuele partner zegt waarschijnlijk meer over je partner, je huidige geliefde of geselecteerde online matches dan je aanvankelijk zou denken. Hoewel dit misschien als een verrassing voor je komt, hebben studies aangetoond dat vroege seksuele ervaringen een rol spelen bij wie we vervolgens als partner kiezen. De meesten van ons hebben een ‘type’ als het gaat om een ​​seksuele partner. Maar dit type is aan verandering onderhevig gedurende ons leven als gevolg van onze ervaringen. Wellicht doet de naam Ivan Pavlov een belletje rinkelen? Pavlov ontdekte dat honden, in afwachting van eten, gingen kwijlen als reactie op het horen van het geluid van een bel, wanneer het geluid van de bel en het eten eerder herhaaldelijk gepaard werden. De honden hadden dus het verband tussen het rinkelen van de bel en het krijgen van eten geleerd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen op eenzelfde manier in staat zijn om te leren van seksuele ervaringen. Als we het experiment van Pavlov vertalen naar het seksleven van mensen, dan kunnen partnerkenmerken zoals lengte, haar- of oogkleur fungeren als ‘bel’ en is seksuele bevrediging ‘het eten’. Op deze manier leren mensen over seks en over wie we wel of niet aantrekkelijk vinden. Waarschijnlijk snap je nu iets beter hoe het kan dat je ‘eerste’ seksuele partner of vroege seksuele ervaringen iets te maken hebben met je huidige partnerkeuze of partnervoorkeuren.

Val je steeds op de verkeerde types en ben je nu bang dat je een gevangene bent van jouw eerdere keuzes in het verleden? Geen paniek. Hoewel het beschreven mechanisme inderdaad kan verklaren hoe mensen hun ‘type’ creëren, kunnen nieuwe positieve seksuele ervaringen jouw seksuele voorkeuren vervolgens weer beïnvloeden. Je voorkeur voor bepaalde types kan mettertijd afnemen wanneer je met andere, nieuwe, meer geschikte types positieve seksuele ervaringen hebt. Ieder mens heeft dus een uniek ‘type’ en specifieke voorkeuren, welke onvergelijkbaar zijn. We hebben namelijk allemaal andere ervaringen gehad in het verleden en zullen ook in de toekomst unieke ervaringen opdoen. Of je huidige partner of je online dating-match nu op de ‘eerste’ lijkt of niet, het is duidelijk dat we dingen leren van onze ervaringen uit het verleden, en seks is geen uitzondering.

Maar terug naar de online datingwereld. Waar ik kennelijk een voorkeur heb voor hoogopgeleide mannen met bruin haar en bruine ogen, kon de voorkeur van mijn vriendinnen niet meer verschillend zijn. De desbetreffende matches gaan uiteraard over de tong via de app, alwaar zij gereduceerd worden tot ‘de tandarts’ en ‘de brandweerman’. En eerder zag ik het patroon niet zo duidelijk als nu. In de categorie ‘Medische Beroepen’ mag ik van jou ‘de Chirurg’? Kwartet!

Wordt vervolgd…

Beeld: Sergi Viladesau via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.