EducatieGender

Lesbische seks; Wilt u daar een piemel bij?

geschreven door 31 januari 2023
lesbische seks

Twee naakte vrouwen samen, innig verstrengeld. Dit beeld roept bij veel mensen erotische gevoelens op. Waar we ons niet zo bewust van zijn, is dat we hier meteen een heel stereotype beeld van hebben. Wat weten we eigenlijk van lesbische seks?

Seks is een breed begrip. Ook het woordenboek erkent dit door het hanteren van de volgende definitie: “Gevoelens en handelingen die een mens kan ervaren of uitvoeren en die samenhangen met lichamelijke opwinding en bevrediging.” Met een beetje fantasie kan iedereen handelingen, situaties en emoties bedenken die beschreven kunnen worden als seks. Tot dusver een brede start van de definitie.

Penetratiefocus

En toch, als je mensen vraagt wat er wordt bedoeld met seks, dan wordt vaak het woord ‘neuken’ gebruikt. Een term die niet in het woordenboek wordt vermeld. Ook de seksuele informatiesite sense.info gebruikt een andere definitie: “Het naar binnengaan met de penis van de jongen in vagina of anus.”Tot slot kom je de term “geslachtsgemeenschap” vaak tegen. Het is duidelijk dat seks regelmatig wordt geassocieerd en wordt beschreven als een enkele handeling middels een penis. De verschillende definities werken verwarrend, maar dat is tot dusver niet heel schokkend. Wat echter opvalt, is dat een belangrijke seksvorm vergeten wordt: de lesbische seks.

Penisloze, lesbische seks

In het programma “De Hokjesman” van de VPRO legt een jonge lesbische vrouw haarfijn uit wat volgens haar de reden is van het niet benoemen van lesbische seks: “Een lesbische relatie, en daarmee lesbische seks, wordt vaak niet als serieus, als echt gezien.” Ze vervolgt: “Mannen proberen lesbische vrouwen te versieren, ook als ze weten ze dat ze geen schijn van kans maken. Het lijkt of ze er niet bij kunnen dat er vrouwen zijn die seks hebben zonder een penis.” In de pornografie wordt dit beeld bevestigd. Twee vrouwen die met elkaar vrijen maken meestal gebruik van een dildo of vibrator. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat een penis onmisbaar is voor seksueel genot. En dat terwijl zelfs bij seks tussen man en vrouw een penis lang niet altijd in staat is om de vrouw te laten klaarkomen.

Onze beeldvorming over seks stamt duidelijk uit het pre-feministische tijdperk, waarin seks altijd wordt geassocieerd met penetratie middels een penis. Wat weten we eigenlijk over de seksuele relatie tussen twee vrouwen? En hoe leggen we seks uit aan onze omgeving? Hoe omschrijf jij seks?

bron hoofdafbeelding: www.ikvrouwvanjou.nl

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties

brecht 24 februari 2019 om 03:23

Sex zou ik omschrijven als innig samenzijn waarbij je de opwinding op lichamelijk vlak kan waarderen ;).
Dit staat los van het man met vrouw idee ( of andersom ). Sex zonder penetratie doelt meer op het kunnen rusten in dat wat is misschien wel omdat het zwaartepunt vaak op penetratie gericht is naar mijn idee. Ik vind lesbische sex daarom ook heel anders en beslist niet minder opwinden dan hetero sex.

Antwoorden
mm
Feya Haagsman 25 maart 2019 om 12:47

Hele mooie omschrijving van seks. Dankjewel voor deze bijdrage Brecht!

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.