ErotiekRelaties

Orgasmes faken: doe jij dat weleens?

geschreven door 3 oktober 2023
faken

Orgasmes faken, doen alsof je klaarkomt. Ga het internet op en het lijkt alsof iedere vrouw dit weleens doet. Waarom? En kunnen mannen ook orgasmes faken?

Faken

Een orgasme faken, betekent dat je doet alsof je klaarkomt. Veelgenoemde redenen om dit te doen zijn: de kans op een orgasme klein inschatten, willen dat de vrijpartij stopt, het vermijden van negatieve gevolgen voor de bedpartner (zoals diegene kwetsen) en/of een positief effect willen bereiken (zoals de bedpartner tevreden stellen). Mensen faken dus vaak, omdat ze door orgasmeproblemen, onvoldoende seksuele opwinding en/of niet-opwindende stimulatie, moeilijk een orgasme kunnen krijgen. Ze weten dat een orgasme de vrijpartij zal verkorten. Ook de rigide verwachtingen dat vrouwen eerst moeten klaarkomen en dat mannen verantwoordelijk zijn voor het orgasme van de vrouw, kunnen in de weg zitten. Uit onderzoek blijkt dat 50% tot 67% van de vrouwen weleens een orgasme faket (Muehlenhard & Shipee, 2009). Niet alleen heteroseksuele vrouwen: lesbische vrouwen net zo vaak (van Rees, Spiering & Laan, 2016). Dat is veel. Heb jij weleens gefaket? En wat zorgde ervoor dat je dit deed?

Tekst gaat verder onder dit fragment van het meest beroemde fake orgasme aller tijden:

Faken mannen ook?

Er wordt weleens gezegd dat vrouwen makkelijker kunnen doen alsof. Mannen kunnen niet zomaar een orgasme faken, omdat ze normaal gezien ejaculeren als ze klaarkomen. Toch faken mannen ook. Om dezelfde bovengenoemde redenen als vrouwen of bijvoorbeeld om ejaculatieproblemen te verdoezelen. Een orgasme staat namelijk niet gelijk aan ejaculeren. Bijna iedere man heeft wel ervaring met een zaadlozing zonder orgasme, waarbij het zaad er dan als een slap straaltje uitloopt. Dit kan gebeuren als stimulatie van de penis niet samengaat met gevoelens van opwinding. Klaarkomen voelt dan meer mechanisch dan orgastisch. Mannen kunnen hun orgasme dan dus prima faken. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat ook 25% van de mannen een orgasme faket zonder een zaadlozing te hebben. Schrik niet meteen als dit bij jouw bedpartner lijkt voor te komen: een orgasme zonder zaadlozing is namelijk ook mogelijk.

Slechte gewoonte

Een orgasme faken is voor alle betrokken partijen niet aan te bevelen. Doen alsof je klaarkomt heeft geen nut. Bij klaarkomen gaat het er vooral om dat je je kan concentreren op je eigen opwinding. En een orgasme is niet nodig voor een fijne vrijpartij of om te kunnen stoppen met vrijen. Door te faken mis je een kans om aan te geven wat je lekker vindt en wat je nodig hebt. Bovendien zet je door te faken je bedpartner op een dwaalspoor, omdat hij/zij daardoor denkt dat die seksuele handeling zo opwindend was dat je ervan klaarkwam. Zo leert diegene misschien wel nooit wat jou opwindt. Bovendien heb je dan de volgende keer waarschijnlijk minder zin in een vrijpartij met die persoon. En hoe oprecht is dan de (seksuele) relatie die jullie met elkaar hebben?

What to do?

Als je het gevoel hebt dat je orgasmes moet faken, kun je misschien wat met de volgende tips:

  • Ken je eigen opwinding. Het is heel belangrijk om jouw eigen lijf en gevoel van opwinding te (leren) kennen. je eigen lijf en gevoel van opwinding leren kennen Bijvoorbeeld door te masturberen en te experimenteren. Wanneer je weet wat je lekker vindt en hoever je je bevindt in je mate van opwinding, kun je dit ook beter communiceren aan je bedpartner. Uiteraard kun je jezelf ook altijd een handje helpen om jezelf (samen met je bedpartner) te stimuleren tijdens een vrijpartij.
  • Communiceer. Het is vervolgens ook belangrijk om te communiceren met je partner. Laat verbaal en/of non-verbaal weten wat je leuk vindt en wat je niet wil. Spreek vanuit je eigen behoefte. En vind je eigen stijl in sekspraat!
  • Doorbreek het patroon. Denk eens buiten het boekje; stop eens met seksen zonder dat er een orgasme is bereikt, laat de vrouw als laatste klaarkomen en stel hier de ander een keer niet verantwoordelijk voor.
  • Meer info. Wil je meer weten over seksuele klachten of over hoe hiermee om te gaan? Kijk dan eens op www.seksualiteit.nl, www.seksueelprobleem.nl of ga naar je huisarts.

Boekentip: Climax Club – Jüna PIÃ
Beeld: Gabriel Matula via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.