RelatiesSeksuele klachten

Mogen we weer lol hebben met elkaar?

geschreven door 15 augustus 2023
Mogen we weer lol hebben met elkaar?

Seksualiteit blijft voor velen een lastig onderwerp om te bespreken, vaak ongeacht eventuele problemen op seksueel gebied. Seksuele voorlichting belicht doorgaans de risico’s en gevaren van seks en seksualiteit, maar niet de plezierige of lollige kant ervan.  Wanneer je seksuele problemen ervaart, kan het extra lastig zijn om dit onderwerp te bespreken en voelt dit misschien serieus en ernstig voor je aan. Het bespreken van seksuele moeilijkheden kan goed helpen, maar mag je ook van jezelf (en je partner) lachen tijdens de seks?

Bij de seksuoloog

Seksuologen spreken meestal stellen die een seksueel probleem ervaren. Dit kan bijvoorbeeld een pijnprobleem zijn, een verschil in seksueel verlangen, het niet kunnen klaarkomen of juist te snel klaarkomen. Soms zit het probleem hem in de opwinding. Waar de moeilijkheid ook zit, het kan zorgen voor veel spanning in de seksuele relatie, alsook in de partnerrelatie an sich. De problemen zorgen voor een serieuze ondertoon. Wanneer iets problematisch is of als iets als problematisch wordt ervaren, beschouwen we dit vaak ook écht als een groot probleem. Dit kan ervoor zorgen dat alle gesprekken over het desbetreffende onderwerp ook op serieuze wijze worden gevoerd, dat tijdens de seksuele activiteit de aandacht volledig naar het probleem uitgaat en dat er weinig lucht en ruimte ontstaat voor de plezierige kant van seks en seksualiteit.

Is seks zo’n serieuze zaak?

Vaak wel natuurlijk, maar het betekent niet dat je er niet samen om mag lachen. De basis van seksualiteit is wederzijdse instemming. Wat belangrijk is om je te realiseren, is dat seks niet perfect kan verlopen en ook niet perfect hoeft te verlopen. Er komt zoveel bij kijken, ook al zonder seksuele problemen! Geluiden, geuren, een condoom dat maar moeilijk om gaat, ledematen die in de weg zitten, per ongeluk tegen het hoofd van je partner stoten… Dit zijn maar een paar voorbeelden van de onhandigheden bij seks, waarbij het er niet aan toegaat zoals in een erotische film. Laten we dus vooral niet vergeten dat een erotische film, net als een Hollywood film, gecast, gescript, geproduceerd en geperfectioneerd is. In het ‘echte leven’ gaat dat natuurlijk er niet zo aan toe.

Hoe kunnen we er weer om gaan lachen?

Ga met je partner, of alleen, vooral ontdekken wat de plezierige kant is van seks en seksualiteit. Neem je partner mee op deze reis van plezier en lach samen over de onhandigheden. Het hoeft allemaal niet perfect te verlopen, sterker nog; het kan ook allemaal niet perfect verlopen! Merk je schaamte bij jezelf? Je kan dit zeggen tegen je partner, maar je kunt er ook om lachen. Je partner zal zich ongetwijfeld ook ongemakkelijk voelen op dit soort momenten en jullie kunnen hierin (h)erkenning bij elkaar vinden. Oftewel… Breek het ijs en heb vooral (weer) lol samen!

via GIPHY

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.