EducatieSeksualiteitSeksuele klachten

Veel zin in seks? Of toch minder? Verschil in verlangen

geschreven door 6 juni 2023
verschil in verlangen

Heb jij minder zin in seks dan je partner? Of misschien juist meer? Dit kan zorgen voor spanningen in de relatie, maar het is volstrekt normaal. Wij noemen dit: een verschil in verlangen.

In een relatie verwacht je vaak dat jij en je partner op één lijn zitten op veel vlakken, waaronder ook de frequentie waarin je seksueel contact hebt met elkaar. Toch lijkt dit niet altijd het geval te zijn. Hoe werkt dit precies en wat kan je doen als jullie verschillen in de behoefte aan seks?

Zin in seks

Zoals wij eerder schreven zijn er verschillende ‘stappen’ te doorlopen om daadwerkelijk zin te krijgen in seks. In het kort houdt dit in dat de context en de juiste seksuele prikkels ernaar moeten zijn. Daarnaast moeten de prikkels op een juiste manier verwerkt worden. Als deze stappen positief zijn doorlopen kan dit omgezet worden in seksuele activiteit. Aan het begin van een relatie (tijdens de verliefdheidsfase) heb je vaak meer zin in seks. Dit komt door de verliefdheidshormonen, maar ook omdat je dan vaak meer aandacht hebt voor seks.

Afbeelding door Ioana Cristiana via Unsplash

Samen zin hebben in seks

Als je de stappen hebt doorlopen om zin te krijgen in seks, dan is het natuurlijk wel fijn als je (bed)partner ook zin heeft in seks! Echter, dit is eigenlijk best een beetje vreemd om te verwachten, wetende wat er voor nodig is om zin te krijgen. Je kan het vergelijken met de verwachting dat je partner net zoveel honger heeft als jij op precies hetzelfde moment en dan ook nog precies hetzelfde wil eten, in dezelfde hoeveelheid. Onthoud ook: al zouden jullie evenveel zin hebben in seksueel contact met elkaar, dat betekent nog niet dat je precies op hetzelfde moment zin hoeft te hebben in seks. Bijvoorbeeld: als je allebei zo’n eens per week zin hebt in seks, dan bestaat de kans dat de één graag op zondagochtend seks heeft en de ander juist weer op woensdagavond. De kans dat dit precies op hetzelfde moment is, is klein.

Verschil in verlangen

Het verschil in verlangen kan een probleem zijn in de relatie. Vooral als je vaker zin hebt dan je partner kan een gevoel van afwijzing er behoorlijk in hakken. Probeer het niet persoonlijk op te vatten: het is een afwijzing van seks, maar dit hoeft niet een afwijzing van jou als persoon te betekenen. En niet getreurd, want (zoals ook in de eerdere blog vermeld) kan zin in seks ook op gang komen zodra je ermee begint. Om weer een vergelijking met eten te maken: “zien eten doet eten”. Daarnaast mag je natuurlijk altijd aan iets beginnen zonder het af te maken. Begin eraan en kijk hoe ver je wilt gaan.

We kunnen het eigenlijk niet vaak genoeg benadrukken: mocht er een probleem zijn, bespreek het dan met je partner. Communicatie is een belangrijke sleutel in een bevredigend seksleven. Komen jullie er samen niet uit? Zorg dan dat je hulp inschakelt door contact te zoeken met een seksuoloog.

Beeld: Alexis Fauvet via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.