Educatie

Feiten en fabels – de vagina, een wonderlijk orgaan

geschreven door 19 april 2022
Vagina

De vagina is een bijzonder orgaan waar veel fabels over bestaan. Zo wordt er vaak gedacht dat een vagina kan uitrekken als een vrouw meerdere bedpartners heeft. Klopt dit? En hoe zit het dan met de zenuwen in de vagina, kan je hierdoor een vaginaal orgasme beleven? Wat is een feit en wat is fictie?

Feiten en fabels:

De basics van de vagina

De vagina is het inwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Het uitwendige deel heet de vulva. De vagina is het lichaamsdeel dat gepenetreerd wordt tijdens partner seks als er sprake is van vaginale penetratie, het lichaamsdeel dat bloed verliest bij de menstruatie en het lichaamsdeel waaruit het kindje geboren wordt bij een vaginale bevalling.

vulva vagina
De vrouwelijke anatomie

Aan het begin van de vagina zit de bekkenbodemspier. Deze kan je aanspannen en ontspannen. Als de bekkenbodemspier aangespannen is tijdens penetratieseks kan het dan ook pijn doen. Ook kan het juist door pijn komen dat je je bekkenbodemspier aanspant. Het aanspannen van deze spieren is juist een fijne bijkomstigheid als je klaarkomt. Tijdens een orgasme spant en ontspant deze spier zich. Dit geeft het golvende gevoel van het orgasme. Meer weten over de verschillen tussen vagina en vulva? Lees dan hier verder!

Kan een vagina uitgerekt worden door veel wisselende partners?

Nee, dit is absoluut niet waar! Dit zou ook een rare stelling zijn; waarom zou de vagina wel uitrekken van wisselende partners, maar niet door dezelfde hoeveelheid penetratie seks met een vaste partner of met een seks speeltje, of zelfs van tampon gebruik? Niet logisch, toch?

Dit is dus een fabel. Na penetratieseks gaat de vagina terug naar haar originele vorm. De wand van de vagina is elastisch en ‘rekt’ dus mee met de penis en vormt zich terug na penetratieseks. Zo kan je ook je vaginawanden zelf voelen als je een vinger inbrengt. Het is geen holte of een holle tube! Hetzelfde gebeurt ook na de bevalling, alleen duurt het dan net wat langer voordat de vagina haar eigen vorm terug heeft. Ook wel logisch na zo’n ingrijpende gebeurtenis.

Vaginaal orgasme?

Er zijn vrouwen die vaginaal kunnen klaarkomen, alleen komt dit ook door clitorale stimulatie en niet door stimulatie van de vagina. De clitoris is een veel groter orgaan dan aanvankelijk gedacht werd en kan dus ook door penetratieseks van binnenuit gestimuleerd worden.

clitoris
De clitoris

In de vagina zitten geen zenuwen die zorgen voor een fijn gevoel, wel zitten er pijnreceptoren. Deze pijnreceptoren spelen vooral een rol tijdens de bevalling: de pijn die je voelt tijdens de bevalling is functioneel – het laat weten aan het lijf of je moet persen of niet, en door de pijn maak je ook een hormoon aan (oxytocine) wat een natuurlijke pijnstiller is. Een vaginaal orgasme bestaat dus niet!

Kan je aan de ingang van de vagina zien of iemand nog maagd is?

Ook dit is een fabel. Zoals eerder beschreven bestaat het maagdenvlies niet. Je kan dus ook niet zien aan de buitenkant (of binnenkant) of iemand nog maagd is of niet. Het is ook niet te voelen of iemand maagd is of niet als je de vagina penetreert. Daarnaast is het gehele concept van maagdelijkheid en een maagdenvlies wonderlijk want dat zou dan alleen gelden bij heteroseksuele stellen waarbij er vaginale penetratie heeft plaatsgevonden met een penis. En dit terwijl seks bestaat uit zo veel meer dan alleen penetratie seks!

Kortom: er bestaan nog veel fabels rondom geslachtsdelen en seksualiteit die de wereld uit geholpen moeten worden. Welke fabels ken jij over de geslachtsdelen? Of heb jij ideeën waarvan je je afvraagt: is het nou een feit of een fabel? Laat je reactie hieronder achter en wij geven antwoord!

Hoofdafbeelding: charlesdeluvio via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.