EducatieSeksualiteitTaboe

Hallo? Ken jij je geslachtsdeel?

geschreven door 20 juni 2023
geslachtsdeel

Het is goed om kennis te hebben van je eigen geslachtsdeel. Bijvoorbeeld hoe het eruit ziet, hoe het aanvoelt en welke aanrakingen je prettig vindt of niet. Weet jij deze dingen van jezelf?

Knowledge is power

Waarom is het eigenlijk nuttig om kennis te hebben over je eigen geslachtsdeel? Daar zitten verschillende kanten aan. Als je weet hoe je geslachtsdeel eruit ziet, weet je veranderingen beter te herkennen. Dat kan nuttig zijn omdat sommige veranderingen erop wijzen dat er mogelijk iets aan de hand is. Daarmee kan je dan naar de huisarts gaan om het te laten onderzoeken. Eigenlijk is het net zoals wanneer je merkt dat een moedervlek verandert van vorm, structuur of kleur en je je zou melden bij de huisarts. Dezelfde goede zorg kan je hebben voor je vulva of penis, als je weet hoe die er normaal uitziet.

Rawpixel.com

Meer weten over je vulva of penis is daarnaast nuttig omdat je de anatomie dan kan begrijpen en de juiste plekken weet te vinden. Dat kan voor allerlei situaties handig zijn. Bijvoorbeeld als je voor het eerst een tampon wilt inbrengen (waar zit de ingang van de vagina?). Of als je de clitoris wilt stimuleren (waar zit de top van de clitoris?). Of als je voor het eerst jezelf of iemand anders wilt aftrekken (hoe werkt dat met die voorhuid, of hoe werkt het als je besneden bent?). Ook kan het prettig zijn als je naar de dokter gaat en er onderzoek plaatsvindt. Dan kan je de instructies beter begrijpen en snap je wat de arts doet, waardoor je meer controle ervaart. Bovendien, waarom zou je wel alle ‘ins and outs‘ weten over je oogkleur of het type shampoo dat het beste is voor jouw haar, maar zo’n bijzonder en belangrijk onderdeel als je geslachtsdeel maar weinig aandacht en zorg schenken?

Spiegeltje, spiegeltje…

Er zijn verschillende manieren om bekend(er) te raken met je geslachtsdeel. Je kan ernaar kijken, het voelen of informatie opzoeken over de anatomie. Wat betreft het bekijken van het geslachtsdeel betekent dit voor mensen met een vulva dat je daar wel een spiegeltje bij kan gebruiken. De penis is gemakkelijker te bestuderen, omdat deze meteen zichtbaar is in al zijn glorie. De vulva is meer verstopt tussen de benen, waardoor een spiegeltje gebruiken handig kan zijn. Ook is het bij de vulva nodig om de vulvalippen opzij te houden om bijvoorbeeld de ingang van de vagina te kunnen zien. Ook kunnen de buitenste lippen het zicht ontnemen op de binnenste, of andersom. Kortom, bij de vulva komt iets meer zoekwerk kijken.

Rawpixel.com

Naast het bekijken van je penis of vagina, kan je natuurlijk ook voelen. Als je dit met aandacht doet, zal je veel ontdekken. Voelt het hard, zacht, glad, hobbelig, droog, nat, groot, klein, zacht, stevig? Als je dit vaker doet, leer je veel over je geslachtsdeel en zal je ook merken dat het per keer kan verschillen.

Vulva in de spotlights!

We zijn over het algemeen meer gewend om penissen te zien dan vulva’s. Dat komt onder andere doordat de penis goed zichtbaar is en dus eerder in het oog springt. Zo zien jongetjes en mannen bijvoorbeeld tijdens het douchen na het sporten piemels in verschillende soorten en maten om zich heen. Ook in biologieboeken zijn piemels lange tijd gedetailleerder en met meer uitleg over de anatomie afgebeeld dan de vulva en de clitoris. Zonde en een schande! Zo zijn we als maatschappij veel meer gewend geraakt aan en te weten gekomen over de penis. Tijd voor een inhaalslag voor de vulva dus. Lees daarom onze artikelen over de clitoris, vulva en vagina. Ook schreven we over de verzorging van de penis en vulva. Show them some love!

Ken je soortgenoot

Nu is het natuurlijk net zo goed nuttig om meer te weten over de penis, juist als je zelf een vulva hebt. En omgekeerd ook: als je een penis hebt is het nuttig om te weten over de vulva. In seksualiteit is het waardevol om zowel kennis te hebben over je eigen lijf als dat van de ander. Zo kun je samen meer plezier beleven aan seks, haal je beiden genot uit seks en ervaar je verbinding. Schroom trouwens niet om te vragen te stellen aan de ander, want je kan nog zoveel opzoeken en lezen, het beste antwoord krijg je van de persoon zelf. Ben je op zoek naar seksuele informatie en inspiratie, kijk dan eens op onze inspiratiepagina. Daar vind je ook boeken over de vulva en de penis. Bijvoorbeeld Het clitorisboek, Van vulva tot vagina of Het penisboek. Veel plezier en kennis toegewenst!

Beeld: Rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.